Palacsintatészta alaptészta készítése :
1. Harminc dkg finomlisztet simára keverünk 2 egész tojással, és állandó keverés mellett hozzáöntünk annyi folyadékot, hogy tejszín sűrűségű tésztát kapjunk.A folyadék lehet tej, fele tej és fele víz vagy szódavíz. Csipetnyi sóval ízesítjük.
2. Az édes tésztánál egy evőkanál kristálycukrot is adunk hozzá.
2. A sós tésztát a szokásosnál egy gondolattal, több sóval ízesítjük.
3. A kész tésztát kb. 15 percig pihentetjük, és utána kezdjük sütni.
Ez a mennyiség 15-20 palacsinta sütéséhez elegendő.

Gombás palacsinta recept:
A szokásos módon sós tésztából palacsintákat sütünk. Finomra vágott gombát kevés zsiradékon és reszelt vöröshagymán, sóval, törött borssal, vágott petrezselyemmel ízesítve megfonnyasztunk. Elkeverjük 1 evőkanál zsemlemorzsával és 1 tojással. Megtöltjük a palacsintákat úgy, hogy vánkos formájúak legyenek.Bundázzuk, és bő, forró zsiradékban hirtelen kisütjük. Tartármártást vagy ketchupot adunk mellé.

 

Palacsinta recept ami mindenütt kicsit más

A palacsinta recept világszerte ismert és népszerű recept. Történetük egészen a Római Birodalomig visszavezethető. A palacsinta recept népszerűsége az egyszerűségükben rejlik, a recepthez elegendő csupán egy kis liszt és víz. Az alapanyagok kivalló eltarthatósága és és könnyű szállíthatósága miatt bárhol elkészíthető volt akár az ókorban is. A mai világban a palacsinta recept országonként más és más. Amerikában sütőport és szódabikarbónát is adnak a tésztához, amely miatt könnyebb lesz a tészta, de sokkal vastagabb is. Malajziában egy levél kivonatából nyert port felhasználva teljesen zöld színű palacsintákat készítenek. Mexikóban tortilla a neve és babpürével, darált hússal, paradicsomszósszal, zöldségekkel, fűszeresen fogyasztják. Indiában beáztatott, összetört borsóból és rizsből készült masszából sütnek tésztát. Venezuelában tradicionális kukoricalisztből, masa harina-ból és csemege kukoricából készítik a tésztát amiből apró és vastag kerek formákat elkezdenek serpenyőben sütni és sütés közben sajtot szórna a közepébe, majd félbe hajtják. Vietnámban a tészta kókusztejből, rizslisztből, újhagymából és kurkumából készül, a töltelék pedig lehet gombás-csirkés, mellé pedig egy helyi ízvilágú chilis-fűszeres mártogatóst! Svédországban is kicsit máshogy készítik a palacsintát. A receptnek van egy elsőre nem odaillő összetevője, a krumpli. Hogy mi kell a krumplis palacsintához hozzá? 2 kis burgonya, 1/4 csésze tej, 1/3 csésze liszt, 2 tojás, 1-1/2 evőkanál tejszín, csipet só, bors, metélőhagyma  és vaj a sütéshez. Legyen akármilyen recept szerint készült palacsinta, édes vagy sós, biztosan nem csalódunk ebben a jól bevált csemegével. Jó étvágyat hozzá!